Ostbricka med vin

Upplevt en härlig kväll med Alex Kober, Linnegatans Ostaffär och Stefan Hillström, vinimportör. 6 goda ostar från mild, mjäll vit kittost, Les croutes lavèes till en grym en, CapriDura från Ovikens mejeri. Godaste osten var Aunis.
Vinerna började med en underbar Crément de Bourgogne (7688) men jag vill nog hellre ha den till en frisk vårgrön entrésoppa. Fortsatte med Omaka Springs (6441) säkert helt gudomlig till fisk. Kvällens favorit var Capitel de ´Roari, Amarone (12366) samt Moscatel de Setúbal (8011) till den avslutande supergoda men supersalta Roquefort Coccinelle AOC.
Mera god ost till folket!

Veganmat

Emma Kolback med ett förflutet på Hagabions café, numera köksmästare på Cafe Lokal berättade om Veganmat på Stadsbiblioteket. "Ta t ex och tänk på en Janssons Frestelse, tänk hur du upplever den i munnen, hurdan smaken är och vad den består av. Sedan blandar du i allt som tillhör smaken till en Jansson utan själva fisken..Gör likadant med t ex en lammgryta. Vad är det som är själva smaken i en lammgryta för dig? Rosmarin, vitlök, blanda sedan i allt utom själva lammköttet, utan ta då istället exempelvis aubergine."
Vädigt intressant. Hon visade konkret upp vad för smaksättare samt ingredienser hon använde och varför.

Raw Food

Erika Palmcrantz bjöd på ett spännande och intressant samtal med goda smakprov. Inget får värmas till mer än 42°..allting rått, mestadels kört med schwung i matberedaren. Örter, blad, frukt, bär, nötter. Kryddor och rapsolja. Största behållningen var chokladmousse. Kör ½ banan med 1 msk cacao, 1 uns vanilj, aning honung och ½ dl dadlar utan kärna. Smaskigt. Eller kör ett blomkålshuvud med garan masala, salt o peppar, aning örter/blad och rapsolja. Jättegott! Det KAN inte vara för mycket blad, säger Erika.

RSS 2.0